| Зіньківський сувенір 22.02.06 Ірина ПОДІЛЬСЬКА.
Невідомо, як далеко по Україні
розлетілася б слава про крихітний Зіньків, що у Віньковецькому районі
на Хмельниччині, якби не зіньківська ковбаса. Кільце чорне, як земля,
давно перестало бути просто національною смакотою. Бо тепер це і
візитка Віньковеччини, і сувенір для гостей, і незамінна складова
кошика, без якого місцеве начальство до столичного в гості навіть не
потикається.
— Якби те начальство стільки всього переробило,
скільки воно нашої ковбаси з’їло, то ми б уже всі давно жили просто, як
в раю, — жартують зіньківські господині, що готують кулінарний
ексклюзив.
Хто і коли зробив із зіньківської ковбаси сувенір,
історії невідомо. Але у цьому селі таку ковбасу і батьки, і діди
робили, і їхні батьки... А в наші дні мало не в кожному дворі йде димок
від печі. Постукай в першу-ліпшу хату, тобі одразу скажуть, де можна
купити місцевий делікатес.
На подвір’я Євдокії Іванівни та Володимира Івановича
Дзюб я зайшла саме тоді, коли смакота у печі якраз доходила до
потрібної кондиції. Ще зовсім недовго — і чорні кільця будуть готові.
Вони в печі, а замовлення на них розписано практично до грама. Євдокія
Іванівна розповідає, що проблем із збутом у них не буває ніколи, хоча і
коштує ковбаса чимало — півсотні гривень за кілограм.
Зазвичай господарі купують цілу тушу свині. Свіжувати
її починають десь о третій ночі. А потім відбірне м’ясо і сало ріжуть
на дрібні шматочки. Далі начиняють ковбасу, додаючи тільки сіль, перець
і багато часнику. Близько шостої ранку починають розпалювати піч. Дрова
беруть зазвичай із фруктових дерев, щоб ковбаса мала свій неповторний
аромат. Бо ж печеться не в самій печі, а коптиться на диму. А щоб вона
була чорного кольору, її змащують кров’ю.
Процес коптіння довгий і делікатний: треба постійно
підтримувати вогонь і слідкувати: диму має бути якраз стільки, щоб
ковбаса й не пересушилася, й не була сирою. До другої години дня
Володимир Іванович саме це і робив.
— Ніколи ми не взялися б за цю роботу, якби життя не
змусило, — розповідає Євдокія Іванівна. — Може, дехто і позаздрить, що
такі гроші за кілограм ковбаси беремо. Але ж ніхто не бачить нашої
важкої праці. Це раніше в Зінькові був свій пивзавод, велике
господарство у місцевому сільгосппідприємстві, працювали магазини —
життя вирувало. Тепер все зупинилося.
Євдокії Іванівні ще сім років залишалося до пенсії,
коли її скоротили. Отож і довелося відкривати свою ковбасню, тим і
заробляти на життя.
— Взагалі у нас в Зінькові люди дуже комерційні, —
розповідає хазяйка. — Навіть за колишніх часів кожен шукав собі якогось
додаткового заробітку. Хто шкіри вичиняв, хто шапки шив, хто чим
торгував... Наробитися треба коло всього, але люди дають собі раду. А
от колишнього господарства шкода. Восени не бачили, щоб і гектара
посіяли. Що ж то за життя таке?
...Я запитую, чи не приходять санітари, податківці, міліція та всякий перевіряючий люд? «Було
колись, — розповідають зіньківчани, — ходили по дворах, мовляв, не
можна в таких умовах продукти виготовляти. Але то так, недовго. Бо ж не
можна начальству без нашої ковбаси. Керівники самі перші і замовлення
роблять. То як їм наші печі валити... Голос України № 34 (3784) 22 лютого 2006 рiк
| |